7 Ocak 2016 Perşembe

Muazzez İlmiye Çığ


20 Ekim 2012'de Sayın Muazzez İlmiye Çığ, Kuşadasında çok ilginç bir konferans vermişti. 99 yaşındaydı ve öyle bir enerji doluydu ki; insanları yaşamaya heveslendirdi.
O gün dinlediklerimi düşündüğümde, gerçek bir bilge olduğuna inancım daha da pekişiyor.
Bakın özetle söyledikleri:
"Avrupa'da 200 yılda yapılan devrim bizde 10 yılda gerçekleşti. Hem de hiçbir baskı ve zorlama olmadan halkın katılımıyla. Ancak anlaşılan o günlerde karşı devrim de başlamış. Halkın desteği olduğu için o zaman devrimlere karşı çıkamadılar. Ne yazık ki karşı devrimin adım adım ilerlediğini göremedik. Bugünkü örümcek kafalılar o karşı devrimin ürünleri"

Şirince


Çok güzel anılarımın olduğu şipşirin bir köy Şirince.
Bugün eski güzelliğini biraz yitirmiş olsa da; görmenizi salık vereceğim yerlerden biri. Keyif alacaksınız.
Kısa tarihçesi:
Özgün adı olan Kırkınca'nın efsanevi bir çağda dağlara vuran kırk kişiye atfen verildiği rivayet edilir. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve nihayet Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet'in ilk yıllarında dönemin İzmir valisi Kazım Dirik'in talimatıyla Şirince şeklinde resmîleştirilmiştir.
19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıydı. 1923'te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla (çoğu Katerini'ninNea Efesos köyüne yerleşmiştir), Kavala'nın Müştiyan (Moustheni) ve Somokol (Domatia) köylerinden gelen mübadillerle iskân edilmiştir. Mahalle içinde harap durumda olan iki Rum kilisesi bulunmaktadır. Şirince' de hiç bir ev diğerinin manzarasını kapatmaz. Köyde şarap üretimi yüksek seviyede vardır.
Kaynak: vikipedi ve sirince.

4 Ocak 2016 Pazartesi



Albert Camus - Saygıyla anıyoruz.



Tam adıAlbert Camus
Doğumu7 Kasım 1913 MondoviCezayir
Ölümü4 Ocak 1960 (46 yaşında) Villeblevin,Fransa
Çağı20. yüzyıl felsefesi
BölgesiBatı felsefesi
OkuluVaroluşçulukAbsürdizm
Albert Camus Fransız yazar ve filozof.
Varoluşçuluk ile ilgilenmiştir ve absürdizm akımının öncülerinden biri olarak tanınır; fakat Camus kendini herhangi bir akımın filozofu olarak görmediğinden, kendini bir "varoluşçu" ya da "absürdist" olarak tanımlamaz. 1957'de  Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanarak, Rudyard Kipling'den sonra bu ödülü kazanan en genç yazar olmuştur. Ödülü aldıktan 3 yıl sonra bir trafik kazasında hayatını kaybetmiştir.
En sevdiğim sözlerinden biri:
"Basın özgürlüğü belki de özgürlük düşüncesinin giderek aşağılanmasından en çok acı çekmiş özgürlüktür."
Kaynak: vikipedi.